مقدمه بر پنکه
امروزه یکی از وسایل سرمایشی قابل حمل و کم مصرف پنکه می باشد که با توجه به وجود انواع وسایل سرمایشی محبوبیت و جایگاه خود را همچنان حفظ کرده است از مزایای مهم پنکه می توان به قیمت بسیار مناسب آن اشاره کرد همچنین نصب آسان و قابل حمل بودن این دستگاه را منحصر به فرد کرده است. پنکه دماهای متفاوتی را در بخش هایی از اتاق فراهم می کند و هر کسی می تواند با هر لباسی فعالیتی متفاوت داشته باشد. همچنین پنکه ها برای مکانهای مرطوب شرجی که از کولرهای آبی نمی توان استفاده کرد کاربرد دارند.
تاریخچه پنکه
از هزاران سال پیش پنکه ها با نیروی انسانی به صورت بادبزن های دستی و… کار می کردند همچنین بادبزن های بزرگی که با کرباس پوشیده شده و در بالای اتاق نصب می گردید و با بند توسط خدمتکاران به حرکت در می آمد که Pankwallah یا Punkawallah نام داشت سپس در قرن 18 بادبزن های چرخان اختراع شد که در نمونه اولیه با نیروی انسانی کار می کرد در قرن 19 پنکه ها با نیروی چرخ آبگرد ، موتور بخار و یا توربین های کوچک کار می کردند بلاخره در آمریکا اولین بادبزن های الکتریکی پنکه در سال 1882 به وجود آمد.
تاریخچه پنکه در ایران
ناصرالدین شاه قاجار اولین پنکه را به ایران وارد کرد و در طی سفرهای خود به آلمان 4 پنکه خرید که به صورت سقفی و دیواری با سه پره فلزی بودند. به دلیل داشتن برق فقط دربار از پنکه استفاده می کردند و سپس در دوره ی پهلوی و عمومی شدن صنعت برق استفاده از پنکه در بین مردم رواج یافت به همت آقای محمد تقی برخوردار، نمایندگی پنکه توشیبا از ژاپن برای ایران اخذ گردید. و از آن زمان تا به امروز پنکه های مختلف با قابلیت های متفاوتی از جمله پنکه های بدون پره به تولید رسیده است در سال 2009 پنکه بدون پره توسط شکت جیمز دایسون ساخته شد و با نام Air multiplier روانه بازار گردید که از این مدل رطوبت ساز و گرمکن نیز به تولید رسیده است.
کارکرد پنکه
پنکه ها دارای پره های مورب هستند که به واسطه ی چرخیدن آنها با الکتروموتور و جابه جا شدن هوای محیط ، حس دلپذیری را ایجاد می کنند . موتور پنکه متشکل از آرمیچر یا یک سیم پیچ می باشد که جریان برق از آن عبور می کند سیم پیچ در بین آهنربا قرار گرفته و جریان برق از آن عبور می کند و به دلیل خاصیت مغناطیسی شروع به چرخش می کند دو سر این سیم پیچ به دو حلقه ی فلزی اتصال داشته که دو سر آن تیغه کربن وجود دارد و جریان الکتریسیته از آنها به سیم پیچ منتقل می شود. سیم پیچ از طرفی به محوری فلزی و از طرفی دیگر به سه یا چند پره متصل می باشد با چرخش موتور این پره ها به حرکت در می آیند.
اجزای مهم پنکه رومیزی
- موتور
- پره های خنک کننده
- شبکه سیمی و پایه
- نگه دارنده پره خنک کننده
- صفحه کلید
- کلید ساعتی
اتصال پنکه
ابتدا شبکه را به بدنه ی موتور متصل می کنیم و سپس نیمه واشر مخصوص پروانه خنک کننده را به محور موتور وصل می کنیم و پروانه را در جای خود گذاشته و پیچ روی آن را می بندیم و نیمه ی دیگر را به نیمه دیگر وصل می کنیم.
انواع پنکه
از نگاه کلی کارایی پنکه ها تفاوت چندانی با هم ندارند و تنها تفاوت آنها استفاده کاربری آنهاست که پنکه های دیواری روی دیوار قابلیت نصب دارند. پنکه ها به انواع پنکه رومیزی – پنکه دیواری – پنکه سقفی – پنکه ایستاده – پنکه های صنعتی – پنکه های رطوبت زا و جدیدترین نوع پنکه بدون فن تقسیم بندی نمود. امروزه پنکه های پرتابل رومیزی و ایستاده بیشترین استفاده را در بین عموم دارند.
پنکه رومیزی
برای جریان ملایم به فضای اطراف مورد استفاده قرار می گیرند به این نکته دقت داشته باشید که هرقدر پره پنکه کوچکتر باشد باد ملایمتری را تجربه خواهید کرد. و برای فواصل نزدیک ، بهترین گزینه انتخابی پنکه رومیزی بدون پره می باشد.
پنکه ایستاده
پنکه های ایستاده که به صورت پرتابل یا قابل حمل می باشند بیشترین طرفدار را در بین پنکه های دیگر دارند به راحتی جابه جا میشوند در بعضی از این پنکه ها ارتفاع پایه ها به وسیله ی پیچی که روی میله آن تعبیه شده است قابل تنظیم می باشد و همچنین این نوع پنکه ها از قدرت تهویه بیشتری به نسبت پنکه های رومیزی برخوردار است .
بعضی از این پنکه ها مجهز به نمایشگر دیجیتال و پنل روی بدنه هستند که می توانید از قابلیت های آن استفاده نمایید. این پنکه ها قابلیت سرعت های متفاوتی را دارد که به دلخواه می توانید آن را انتخاب کنید برخی از آنها دارای قابلیت انتخاب وزش باد در انواع حالت های معمولی – طبیعت (کوهستان) خواب و هوشمند می باشد که می توانید به دلخواه آن ها را انتخاب کنید.
پنکه دیواری
این نوع پنکه ها همانند پنکه های رومیزی هستند با این تفاوت که بر روی دیوار نصب می شوند و مزیت بزرگ آن اینست که از دسترس کودکان دور می باشد و معمولا دارای کنترل از راه دور هستند .
پنکه سقفی
این نوع پنکه ها دارای سه پره می باشند و بیشتر بر سقف مکانهای عمومی نصب می شوند. پنکه های سقفی از قدیمی ترین نوع پنکه ای سقفی فن دار می باشند که با گردش هوای کل محیط ، خنکی بیشتری را به وجود می آورند. و به دلیل سرعت بالایی که این پنکه ها دارند ارتفاع و طول تیغه باید درست انتخاب کرد تا از خطرات احتمالی جلوگیری شود. موتور پنکه های سقفی معمولا از نوع تک فاز خازن دار است و در بعضی مدل ها زیر پنکه لوستر نصب می شود.پنکه های سقفی دارای دو سیم پیچ اصلی و راه انداز کمکی می باشد و کنترل این پنکه از طریق کلیدی که روی دیوار نصب می شود استفاده می شود.
بعضی از پنکه های سقفی به صورت 4 فصل می باشند که می توانید به صورت قابل توجهی در هزینه های سرمایشی خود صرفه جویی کنید به این صورت که با چرخش معکوس موتور در فصل زمستان و تابستان مورد استفاده قرار میگیرد در تابستان می توانید با تنظیم پره های پنکه در جهت خلاف عقربه های ساعت هوا را به سمت پایین هدایت کنید و نسیم خنکی را تجربه کنید.در فصل زمستان با تغییر جهت پره های پنکه و تنظیم ترموستات در کمترین درجه می توانید هوای گرم متمرکز شده نزدیک سقف را به سمت پایین هدایت کنید این مورد به خصوص برای مکانهایی که سقف های بلند دارد کاربرد دارد.
پنکه های بدون پره
امروزه با پیشرفت تکنولوژی افراد سعی کرده تا خود را همگام با آن به روز نمایند پنکه های بدون پره با جریانی یکنواخت فضایی خنک را ایجاد میکنند همچنین به دلیل نداشتن پره ، خیال خانواده ها را از دسترس بودن کودکان و مواجه با خطرات احتمالی آسوده می سازد. این نوع پنکه ها با باد ملایم تر گزینه ی مناسبی برای میز مطالعه هستند چرا که امکان بهم خوردن اوراق وجود دارد و به علاوه اینکه از صدای کمتری نیز برخوردار است. پنکه بدون پره ظاهری متفاوت با دیگر پنکه ها دارد به طوری که هیچ پره ای در آن دیده نمی شود تنها حلقه ای ایست که بر روی استوانه ای قرار دارد و موتوری در پایه استوانه ای پنکه وجود دارد که با مکش هوا به درون خود آن را از حلقه بالایی رانده و از سوراخ های حلقه خارج می شود.
برای دیدن ادامه مطلب به راهنمای خرید پنکه کلیک کنید.