مقدمه بر بخاری برقی

در فصول سرد سال تهیه یک وسیله گرمایشی مناسب برای تامین گرمایش محل کار و زندگی به یک دغدغه و نیاز اصلی و اساسی تبدیل می شود ولی با توجه به تنوع بسیار زیاد وسایل گرمایشی موجود در بازار، انتخاب برای خریداران سخت می شود. اگر اطلاعات لازم را در رابطه با ویژگی و کارکرد انواع وسایل گرمایشی داشته باشید، آن گاه می توانید یک وسیله گرمایشی مناسب برای محیط مورد نظر خود تهیه کنید. از جمله وسایل گرمایشی موجود در بازار برای تامین گرمایش کارگاه های بزرگ، سوله ها، سالن های ورزشی، گلخانه ها، مساجد  و … عبارتنداز : بخاری های گازی کارگاهی، جت هیترهای برقی، بخاری های کارگاهی نفتی – گازوئیلی و … از جمله وسایل گرمایشی موجود در بازار جهت تامین گرمایش منازل مسکونی،ادارات، مغازه ها و … نیز عبارتنداز : بخاری های برقی، بخاری های گازی و بخاری گازی فن دار که بخاری های برقی خود انواع مختلفی دارند : 1- بخاری برقی فن دار 2- بخاری برقی فاقد فن که استفاده از این نوع وسیله گرمایشی (بخاری برقی) طرفداران بسیاری دارد، چرا که توان تولید گرمای آن زیاد است و همچون بخاری های گازی و نفتی که از سوخت های فسیلی استفاده می کنند، تولید آلودگی نمی کند. ما در این مطلب اطلاعات لازم در رابطه با تاریخچه، مشخصات فنی، معایب و مزایای بخاری برقی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

تاریخچه بخاری 

همانطور که می دانید بخاری یک وسیله گرمایشی است که در فرهنگ لغت به عنوان یک کلمه فارسی – عربی ذکر شده است و کلمات هم معنای آن که در گذشته از آن ها استفاده می گردید کلماتی همچون؛ آتشدان، اجاق، کوره، تنور و … بود. استفاده از بخاری (البته نه به شکل و شمایل امروزی آن) در ایران قدمتی طولانی دارد که طبق شواهد و مستندات به دست آمده قدمت آن به هزاران سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. مثلا درلایه های تپه زاغه قزوین، نمونه ای از وسیله گرمایشی یافت شده که قدمت آن به حدود هزاره ششم پیش از میلاد می رسد  و طی اکتشفات باستان شناسان در تپه جعفرآباد استان خوزستان، اجاق هایی به اشکال مختلف پیدا شده که به گفته کارشناسان به هزاره ششم تا چهارم پیش از میلاد تعلق دارد، همچنین در کاوش هایی که در شهر شوش انجام گرفته، اتاق هایی کشف شده که در هر کدام یک  تا چهار بخاری دیواری وجود دارد و قدمت آن هزاره دوم پیش از میلاد تخمین زده شده است.  در قرن پانزدهم نیز با آن که مردم از بخاری دیواری استفاده می کردند، بخاری آهنی اختراع شد و مورد استقبال مردم قرار گرفت چرا که بخاری آهنی در وسط اتاق قرار می گیرد که هم به وسیله تشعشع و هم به وسیله گرم کردن هوایی که در اطراف جریان داشت، گرما و حرارت لازم را در اتاق ایجاد می کرد. بخاری های اولیه از آجر یا گل رس ساخته می شدند و در چدنی یا مفرغی داشتند. بخاری های فلزی اولیه بخاری های پنج صفحه ای نام داشتند، زیرا هر بخاری از پنج صفحه تشکیل شده بود : 1- صفحه فوقانی 2- صفحه تحتانی یا کف 3- سه صفحه در سه ضلع تنه بخاری 4- ضلع چهارم باز بود و در دهانه یک بخاری دیواری قرار می گرفت تا دود بتواند از لوله بخاری خارج شود. روز به روز پیشرفت های جدیدی در تولید بخاری ها حاصل شد تا اینکه در قرن اخیر بخاری برقی نیز به جمع بخاری های گازی، نفتی، بخاری گازی بدون فن و … اضافه شد.

موارد استفاده بخاری برقی

از بخاری های برقی  در محیط های مختلفی همچون، منازل، سالن ها، محیط های اداری، فضای باز و … می توان استفاده کرد. برای گرم کردن سالن منازل و یا ادارات، بهتر است از بخاری های برقی فن دار استفاده کنید چرا که فن باعث پرتاب و در نتیجه انتقال سریع گرما به نقاط دورتر از بخاری می شود، بنابراین بهترین گزینه برای گرم کردن سالن منازل می باشد. برای تامین گرمایش محیط های اداری نیز چنانچه نیاز دارید تا بخاری فضای بیشتری را گرم کند، بهترین گزینه بخاری برقی فن دار است ولی اگر نیازی به گرمایش فضای زیادی نیست، چنانچه فضا اجازه دهد، می توان از بخاری برقی تابشی بر روی زمین و کنار پای افراد استفاده کرد و چنانچه فضای کافی برای قرار گرفتن بخاری در روی زمین وجود نداشته باشد، می توان از بخاری فن دار رومیزی استفاده کرد. افرادی که محل کار آن ها محیط باز می باشد و قصد تهیه وسیله ای برای تامین گرما را دارند، بهترین گزینه تهیه یک بخاری برقی تابشی است تا افرادی که در نزدیک بخاری قرار دارند در اثر تابش نور بخاری گرم شوند. یکی دیگر از موارد مصرف بخاری های برقی، حمام و سرویس بهداشتی است. برای تامین گرمایش حمام و سرویس بهداشتی از دو نوع بخاری می توانید استفاده کنید. یکی بخاری های دیواری کوچک که برای استفاده از آن بایستی قبل از استحمام بخاری را روشن کنید و پس از گرم شدن محیط بخاری را خاموش و سپس اقدام به استحمام نمایید و مورد بعدی بخاری هایی هستند که به بخاری حمام معروفند، این بخاری ها از سیم ضد آب ساخته شده که در این صورت این امکان را به مصرف کننده می دهد که در حین استحمام نیز بخاری را روشن نگه دارد، این نوع بخاری حتما بایستی توسط یک برق کار ماهر نصب و راه اندازی گردد.

مشخصات فنی بخاری برقی

هنگام خرید وسایل گرمایشی، توجه به مشخصات فنی محصول بسیار حائز اهمیت می باشد، چرا که با توجه به مشخصات فنی، اطلاعات دقیق تری از کیفیت، کارایی و ایمنی محصول حاصل خواهد شد. همانطور که گفته شد، بخاری های برقی هم به صورت فن دار و هم به صورت بدون فن در بازار عرضه می شوند، فن بخاری از نظر تامین گرمایش فضای بیشتر یک مزیت محسوب می شود بنابراین توجه به این مورد ضروری می باشد. حرارت در بخاری های برقی توسط المنت های تعبیه شده بر روی بخاری تامین می شود. در واقع المنت یک مقاومت مفتولی است که به دور سرامیک یا آجر نسوز پیچیده شده است و با عبور جریان برق از آن، گرما تولید می شود. جنس این نوع مقاومت ها از کرم آلومینیوم یا کرم نیکل است و با توان های مختلف (50، 1000 و 1500 وات) در بازار عرضه می گردد. برای ساخت بدنه بخاری های برقی از پلاستیک، کائوچوب و فلز استفاده می شود که بهترین گزینه از نظر مقاومت، جنس بدنه فلزی می باشد. جهت تامین ایمنی محصول از عایق برای بدنه فلزی استفاده می شود. از دیگر مشخصات فنی که هنگام خرید بخاری برقی می بایست به آن توجه کنید، برچسب انرژی، میزان انرژی (برق) مصرفی، توان تولید حرارت و تجهیز دستگاه به سیستم ایمنی خودکار می باشد. با تجهیز دستگاه به قطع کن خودکار جریان برق، هنگام واژگونی دستگاه و یا گرم شدن بیش از حد بخاری، جریان برق به طور اتوماتیک قطع شده و بخاری خاموش می شود و این مورد جزو آپشن های لازم برای یک بخاری برقی ایمن می باشد.

بخاری برقی فن دار برفاب :

این بخاری ساخت ایران، با توان حرارتی 2000 وات و 6 المنت با کیفیت برای استفاده در مناطقی که فشار گاز پایین است و امکان استفاده از بخاری گازی فن دار وجود ندارد و یا خانه هایی که لوله کشی گاز کفاف گرمایش برخی از نقاط را نمی دهد ، گزینه بسیار مناسبی محسوب می گردد.

بخاری برقی پارس کوشان مدل کرسی :

این بخاری نیز یکی از برندهای معتبر ایرانی است که با دارا بودن 4 المنت سرامیکی با کیفیت توانایی بالایی در تولید گرما دارد و با بهره گیری از فناوری ترموستات قادر است محیط را در دمای تنظیم شده و مورد نظر شما گرم نگه دارد.

بخاری برقی میدیا :

این برند یکی از برندهای معتبر کشور جمهوری خلق چین است که اکثر بخاری های برقی تولید این برند،توان گرمایشی بالای 1000وات داشته و قابلیت تنظیم حرارت در دو دمای مختلف را دارا می باشند و اکثرا فن دار هستند و در نتیجه محیطی که دستگاه در آن قرار می گیرد با سرعت بیشتری گرم می شود.

مزایا بخاری برقی

  1. کم حجم
  2. سبک و قابل حمل
  3. بدون نیاز به سوخت های فسیلی
  4. برخی دارای قابلیت نصب بر روی دیوار
  5. کار با انرژی ارزان قیمت (برق)
  6. قابل استفاده در محیط های مختلف
  7. برخی دارای ریموت کنترل
  8. قیمت کم به نسبت سایر وسایل گرمایشی

معایب بخاری برقی

میزان مصرف برق در برخی از بخاری های برقی زیاد است.

نکات خرید بخاری برقی

هنگام خرید بخاری برقی دقت کنید که بخاری متناسب با محیطی را  که قرار است از آن استفاده کنید، تهیه کنید. اگر هدف تامین گرمای فضای زیادی است، بخاری برقی فن دار را انتخاب کنید اگر قرار است تنها فضای نزدیک به بخاری گرم شود، بخاری برقی بدون فن گزینه بهتری خواهد بود. برچسب انرژی یکی از مهمترین نکاتی است که هنگام خرید بایستی به آن توجه کنید، چنانچه محصول دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی آن دارای گرید مناسبی نباشد، مصرف برق و در نتیجه هزینه شما به طور سرسام آوری افزایش خواهد یافت.

نکات ایمنی بخاری برقی 

در خرید انواع وسایل گرمایشی از جمله بخاری های گازی، برقی و … داشتن آپشن های مربوط به ایمنی محصول از طراحی و زیبایی و … مهمتر است. سیم عایق بندی شده، بدنه نسوز و تجهیز بخاری به سیستم ایمنی قطع خودکار جریان برق، از مهمترین نکاتی است که هنگان خرید باید به آن ها توجه شود.